2013-05-13

Flügger utomhusfärg olika kvalitéer

Här följer en fortsättning på det förra inlägget om att måla en gammal fasad. Det kan du läsa här!

När allt underarbete är klart och det är dags att måla. Det finns idag ett antal olika kvalitéer på slutfärg. Det finns det som man i folkmun, av gammal vana, kallar för plastfärg eller som vi branschmänniskor hellre kallar för akrylatfärg.
Akrylatfärg är en färg som har en mycket bra hållbarhet, följer träets rörelser väl. Den hindrar vattendroppar att komma in under ytskiktet, men släpper igenom vattenånga. Akrylat är bindemedlet som håller samman alla råvarorna så att produkten håller ihop till en fin massa. Flüggers produktnamn på den här kvalitén är Flügger 100 Aqua! 


Folksam gör regelbundna mätningar som brukar slås upp stort i media och i den senaste mätningen fick den här produkten "Bäst i test"!

Sedan har vi täcklasyr! Täcklasyren hos Flügger heter Flügger 98 Aqua.
Det är en färg som bildr tunnar efärgskikt, vilket itne döljer trästrukturen fullt lika mycket som en "vanlig" färg gör. Den är däremot täckande i kulören, vilket innebär att den kan vara ett mycket bra alternativ att använda på en gammal fasad där lasyr har använts tidigare och där man fortfarande vill ha känslan av trä kvar.
Den täcker då flammiga och ojämna nyanser, ger en halvmatt yta som blir så lik lasyr som möjligt utan att vara en.
98 Aqua är en emultionstyp. Den är vattenlöslig men innehåller en andel olja.

Den sista av kvalitéer som Flügger kan leverera för utvändig målning är en alkydoljefärg! Trots att detta är en  oljefärg så är den vattenlöslig och det gör att den är smidig att använda.
Produktnamnet är Flügger 99 Aqua. Den ger en lite hårdare yta som blir halvblank och passar utmärkt på fasader, men även också på detaljer utomhus där man önskar en yta som är mer avtorkbar. Hyvlade ytor som stolpar och staket på en veranda är exempel på sådana ytor. Vindskivor och knutbrädor är ett annat användningsområde för denna fina färg.

Under alla dessa produkter är det viktigt att man har genomfört ett underarbete som hänger ihop med det målningssystem man väljer. Tvättning och grundning är A & O för ett lyckat slutresultat!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar