2013-05-30

Växer det mer eller mindre på vitt?

Jo frågan är relevant!

Det är faktiskt så att kulören kan påverka hur mycket det växer (mikroorganismer) på en yta.

En ljus yta, t.ex. vit, tänk fasad, som sitter i nordvästläge där inte många solstrålar når fram och värmer. Efter ett regn hänger fukten kvar länge. Är det dessutom en del vegetation intill blir luftväxlingen också begränsad. Man kommer snabbt att se att väggen ändrar färg från vitt till grön eller svart, mer eller mindre.


Här ovan syns tydligt hur själva konstruktionen också påverkar. Här finns det ingen påväxt på putsen som förmodligen ventilerar bra och som också tar åt sig värme från solen. Det lilla "burspråket" förblir svalt, är av trä och dessutom målat med vit lasyr som är den typ av färg som har minst motståndskraft.

Om en vägg målas i en mörk kulör torkar den upp fortare. Precis som ett mörkt klädesplagg som får några solstrålar på sig så blir väggen varmare. Värmen hjälper ytan att torka upp och fukten kvarstår inte lika länge.

Mikroorganismerna gillar inte bara fukten i sig, utan fukten blöter upp och låter föroreningar som smådjuren gillar hänga kvar längre och bättre och därmed har vi dessa små fulingar där snart.

Det är ju också så att om du väljer en mörkare kulör så syns inte problemet med påväxt lika tydligt, även om den finns där.

Mitt råd är därför att välja en inte helt ljus kulör och tvätta sedan din fasad regelbundet så håller man smådjuren på avstånd! finns där inget att äta så kommer dom inte.
Se också till att vegetation inte får stå allt för nära fasaden. Sträva alltid efter bra luftväxling!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar